Resep Ikan Kakap Tiga Rasa

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kakap
3 ulas bawang merah}
4 siung bawang putih} dikisar/keprek
40 gm cabei kering}
1 batang serai – diketuk
10 biji cili padi – diketuk
2 sm halia – dihiris halus
3 helai daun limau purut
3 sendok saus cabai
3 sendok saus tiram
2 sendok air jeruk nipis
1 cangkir tepung jagung
Garam dan gula
Minyak

Cara-cara membuat:

Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing. Angkat dan hidangkannya di atas piring.

Cara-cara membuat saus:

Tumis bahan yang dikisar bersama serai dan jahe hingga tercium baunya. Kemudian masukkan daun jeruk, cabe, saus cabai, saus tiram dan air jeruk. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian tunggu hingga mendidih. Akhirnya curahkan saus yang sudah masak ke atas ikan yang telah siap dihidangkan tadi.

.::HA


About this entry